Werkinstructies Osiris

Osiris Beginner Training

Bijgewerkt op

Doel: Deze beginner training is bedoeld voor het uitvoeren van administratieve werkzaamheden in OSIRIS.
Bij ieder onderdeel is uitgegaan van ruime autorisatieprofielen. Dat betekent dat er een aantal schermen of acties uitgelegd kunnen staan, waar je zelf geen autorisatie voor hebt om uit te voeren. Deze kun je dan niet zien. Mocht je merken dat je een actie of scherm mist die noodzakelijk is om je werkzaamheden uit te voeren dat kun je dat aangeven bij je OSIRIS Coördinator.

Voor wie: Alle medewerkers die administratieve werkzaamheden in OSIRIS moeten verrichten.

Inloggen en navigeren

Inloggen en startscherm

Inloggen in OSIRIS doe je via de browser van je computer. Firefox en Google Chrome hebben de voorkeur. De URL voor de productieomgeving van Avans Hogeschool is osiris.avans.nl, voor de training moet je gebruik maken van de testomgeving: https://osiristst.avans.nl. Hier kun je met een gerust hart oefenen.

Opdracht
Start je browser en ga naar de testomgeving van OSIRIS. Je kunt hier inloggen met behulp van Single Sign On, gebruik hiervoor je Avans login.

Na een succesvolle login zal je onderstaande scherm te zien krijgen.
Dit is het startscherm van OSIRIS en bestaat uit de volgende onderdelen:

- De groene navigatiebalk bovenin

  1. De grijze statusbalk (verschijnt onder de navigatiebalk bij acties)
  2. Witte tabbladen met OSIRIS inhoud
  3. De testomgeving herken je aan de rode balk bovenin

De navigatiebalk

De groene navigatiebalk bovenin blijft altijd beschikbaar. Via deze balk kun je naar de verschillende onderdelen van OSIRIS navigeren. Je kunt nieuwe schermen openen en/of specifieke informatie opzoeken. Dit kan door de gewenste menukeuze Onderwijs, Student of Beheer aan te klikken, of door een favoriet te selecteren via de zwarte ster (1).

Je kan ook de knoppen combinatie Alt+O gebruiken om naar het menu Onderwijs te gaan, of met de combinatie Alt+S naar het menu Student, of via Alt+B naar het menu Beheer (zie onderstaande afbeeldingen).

Rechtsboven staat de naam van de ingelogde gebruiker. Via het driehoekje (1) kan je naar een menu met enkele keuzes voor persoonlijke instellingen. Hier heb je toegang tot je persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheid voor uitloggen.

Rechts naast de naam van de gebruiker staat onder welke academie je bent ingelogd. Als je rechten hebt voor meerdere academies kun je via het driehoekje(2) de academie veranderen. Je kan ook een voorkeursacademie opgeven als je rechten hebt voor meerdere academies. Je wordt dan automatisch ingelogd op je voorkeursacademie.

Helemaal rechts staat het element S zoeken(3). Via dit snel zoek menu kun je een bepaalde student (S), cursus (C), of een bepaald examenprogramma (E) opzoeken. Hier kan je snel zoeken in cursusaanbod, studenten of examenprogramma’s. Dit veld is ook te bereiken met Alt-F.

De statusbalk

De statusbalk is de grijze balk onder de navigatiebalk. In deze balk laat OSIRIS informatie zien over je laatste actie.

Bijvoorbeeld of een zoekactie voltooid is.

Aan de onderkant van het scherm staat het versienummer van OSIRIS.

Tabblad met OSIRIS inhoud

Het tabblad ‘Home’, het meest linkse tabblad, is altijd aanwezig. Naast dit tabblad kunnen er maximaal 6 andere tabbladen openstaan. Op het tabblad ‘Home’ staat de ‘Melding van de dag’. Er staat ook wanneer je voor het laatst ingelogd was, ter controle dat je account niet door iemand anders gebruikt is.
Ook vind je hier de link naar de Avans kennisbank(1), waar werkinstructies voor OSIRIS te vinden zijn.
Daarnaast vind je rechts boven nog twee knoppen voor de Help(2) en voor de Taalinstelling(3). Je kunt OSIRIS in het Nederlands of in het Engels zetten.

Onder de Help knop vind je uitleg over de pagina waar je op dat moment op zit. Je kunt vanaf de Help pagina ook naar de Avans kennisbank. Scrol hiervoor helemaal naar beneden op de Help pagina en klik op de link.

Opdracht
Zet OSIRIS in het Engels. Voordat de taalinstelling aangepast wordt, zal OSIRIS nog een waarschuwing geven indien er nog tabbladen open staan en niet opgeslagen wijzigingen zijn. Zet de taal vervolgens weer terug naar het Nederlands

Opdracht
Ga naar de Avans kennisbank en zoek een artikel over het SVO(Studievoortgangsoverzicht).

Naar schermen navigeren

Je kunt in OSIRIS op verschillende manieren naar een scherm navigeren. Je kunt alle manieren proberen en uiteindelijk gaan voor de manier die je het gemakkelijkst vindt.

Er zijn vier verschillende manieren om naar schermen te gaan:

1. Via een menukeuze
2. Via het schermnummer
3. Via zoeken op naam
4. Via favorieten

Opdracht
Sluit alle tabbladen die je open hebt staan.

Een scherm openen via menukeuze
De meest toegankelijke manier om een scherm te openen is via de menukeuze. Zo kun je bijvoorbeeld via het menu Onderwijs, Cursus, Aanbod, naar het cursusaanbod.

Opdracht
Open het scherm cursus aanbod via de menukeuze.

Het onderstaande scherm verschijnt. Dit is het algemene zoekscherm voor cursussen. De naam en nummer van het scherm staan in de tab van het scherm. Hier is dat 1.1 Cursus - Zoek.

Een scherm openen via een schermnummer
Als je het nummer van een scherm weet, bijvoorbeeld 1.3.01 voor het raadplegen van examenprogramma’s, dan kun je dit direct invullen in het veld ‘ga naar menu’.

Opdracht
Vul de waarde 1105 in bij ‘ga naar menu’ en druk op <Enter>.

In eerste instantie lijkt er niets anders te gebeuren dan bij het openen via het scherm Cursus, je komt op scherm 1.1 Cursus -Zoek. Voordat OSIRIS namelijk toetsen kan weergeven (op scherm 1.1.05) moet je eerst een cursus selecteren. Als je nu een cursus zoekt en naar het detailscherm gaat, kom je bij die cursus direct in het scherm met de toets gegevens (scherm 1.1.05).

Een scherm openen via naamselectie
Je kunt ook een scherm oproepen door in het veld ‘ga naar menu’ een trefwoord in te vullen.

Als er meerdere schermen zijn waarin het trefwoord voorkomt, wordt een lijst met schermen getoond waaruit je een keuze kunt maken. Als er maar één scherm is met het trefwoord dan ga je direct naar het scherm, eventueel eerst weer via het zoekscherm.

Opdracht
Stel je wilt iets met voorzieningen, vul dan in het veld ‘ga naar menu’ het woord ‘voorziening’ in en druk op <Enter>.
Onderstaande lijst verschijnt. Met de muis, of pijltoets naar beneden, kun je het gewenste detailscherm kiezen.

Opdracht
Voer bij ‘ga naar menu’ ‘pasfotolijst’ in en druk op <Enter>.
Onderstaande scherm wordt direct geopend omdat dit scherm uniek is.

Een scherm openen via favorieten
Schermen die je vaak gebruikt kun je ook als favoriet aanmerken.

Opdracht
Open het scherm 9.3.15 Studievoortgangsoverzicht op de manier die jij wilt.

Als het goed is heb je nu het scherm 9.3.15 Studievoortgangsoverzicht in beeld.

Rechtsboven in het scherm zie je een witte ster(1). Door het aanklikken van deze ster kun je het scherm als favoriet aanmerken. OSIRIS vraagt vervolgens welke toets je aan deze favoriet wilt koppelen.

Opdracht
Klik op de witte ster en kies als sneltoets bijvoorbeeld de ‘S’, bevestig je keuze door op [Voeg toe] te klikken.
De ster is nu groen en bevestigt dat je het scherm als favoriet hebt ingesteld.

Opdracht
Stel ook de schermen ‘1,1 Cursus  Zoek’ en ‘2.1 Student  Zoek’ in als favoriet. Kies zelf een letter.

Het kan voorkomen dat je een letter van een favoriet wilt aanpassen. Dit kan door in het scherm van de betreffende favoriet op de groene ster te klikken. Je kunt sneltoets dan wijzigen. De knop [Verwijder] kun je gebruiken om de favoriet te verwijderen.

Het navigeren naar een favoriet scherm kan door op de zwarte ster (1) in de navigatiebalk te klikken en de juiste optie te selecteren.

Je kunt ook via het toetsenbord door de toetsencombinatie <Alt>+<M>, <favoriet-letter>, <Enter> naar je gewenste favoriet gaan.

Via de optie 'Beheer favorieten' onder de ster kun je ook favorieten wijzigen en verwijderen. De werking spreekt voor zich.

Schermen beheren

Het kan voorkomen dat je zeven schermen/tabbladen open hebt staan (inclusief home) en een achtste scherm wilt openen. Dit staat OSIRIS niet toe en zal een melding geven.

Opdracht
Open een scherm terwijl er zeven andere schermen open staan. Onderstaande melding zal dan verschijnen.
Hier zie je alle tabbladen die op dit moment open staan. Vink de tabbladen aan die je wilt sluiten. Wanneer je een scherm selecteert om te sluiten, zullen de niet opgeslagen wijzigingen niet bewaard worden.

 

Opdracht
Vink twee tabbladen aan en druk op [OK].

Je zult zien dat de aangevinkte schermen gesloten zijn, terwijl de andere schermen zijn blijven staan. Daarnaast is het scherm dat je wilde openen geopend.

Een andere optie om schermen te beheren is via de rechtermuisknop. Als je met de rechtermuisknop op een tab klikt krijg je 3 opties, deze spreken voor zich:

  • Sluit huidige tabblad
  • Sluit alle tabbladen behalve het huidige tabblad
  • Sluit alle tabbladen
Zoeken en uitgebreid zoeken

Informatie opzoeken over cursussen, examenprogramma’s, studenten, inschrijvingen, resultaten of examens gaat via zoekschermen in OSIRIS. Via zo’n zoekscherm kun je bijvoorbeeld een cursus of student opzoeken en daar meer informatie over lezen in de verschillende detailschermen van de betreffende cursus of student.

Zoekscherm

Op de eerder beschreven manieren kun je in verschillende zoekschermen komen. Zo is het zoekscherm ‘1.1 Cursus  Zoek’ te bereiken via het menu Onderwijs, Cursus, Aanbod of via de functie ‘ga naar menu’.

Opdracht
Ga naar scherm 1.1 ‘Cursus  zoek’ op de manier die je zelf het prettigst vindt.

Een zoekscherm bestaat uit twee secties. Links worden de zoekargumenten ingevuld, terwijl rechts het zoekresultaat in tabelvorm getoond wordt.

Elk zoekscherm kent zijn eigen standaardselectie, de ‘Standaardselectie OSIRIS (OSIRIS)’. Hierin staan een of meerdere kenmerken waarop gezocht kan worden, met eventueel selectiewaarden ingevuld. In dit geval heeft de filter collegejaar de waarde 2022. Je kunt op basis van zo’n standaardselectie direct een zoekopdracht starten.

Opdracht
Klik op [Zoeken].  

Rechts worden nu alle cursussen getoond die aan de zoekvoorwaarde voldoen waarbij de eerstgevonden regel is geselecteerd (groen). In dit geval zijn dat alle cursussen uit het collegejaar 2022.

In het rood wordt aangegeven dat het aantal rijen is beperkt tot 1500. Deze is standaard aangevinkt. Het is mogelijk om deze uit te vinken links boven in het zoekscherm.

Verfijnen van de zoekopdracht

De standaardselectie leidt vaak tot een te grote selectie cursussen. In de praktijk zal je vaak je zoekopdracht willen verfijnen naar cursussen van je eigen academie en wellicht alleen cursussen met de status ‘Definitief’. In dat geval vul je bij ‘Beperk cursussen tot’ de waarde ‘Alleen eigen cursussen’ in, en bij status ‘Definitief’. Je kunt deze waarden intypen of selecteren via de LOV (List of Values) -knop naast het filterveld (1).

Opdracht
Verfijn de zoekopdracht zoals hierboven beschreven staat en voer hem uit.

Vraag
Hoeveel rijen zijn er nu gevonden?_____

Je kunt de zoekresultaten sorteren op bijvoorbeeld Cursus, Collegejaar, Korte naam etc. Dit doe je door op de naam van de kolom te gaan staan met je cursor. Er verschijnen nu twee driehoekjes waarbij het driehoekje met de punt omhoog staat voor oplopend sorteren, en de andere voor aflopend sorteren. Als je kiest voor een bepaalde sortering, zal het driehoekje waarvoor je gekozen hebt groen gekleurd zijn zodat zichtbaar is welke kolommen gesorteerd zijn.

Daarnaast kun je de zoekresultaten filteren door op het trechtertje (1) te klikken. Hierdoor verschijnen er velden boven de kolomnamen waarin een filter kan worden opgegeven. De filter wordt uitgevoerd door op <Enter> te drukken. Deze filters kunnen weer verwijderd worden door op de trechter met het rode kruis (2) erdoor te klikken en de velden zelf kunnen verborgen worden door opnieuw op het trechtertje  te klikken.

Let op: Als je eerst op  klikt zonder op  te klikken, dan worden de filters wel verborgen maar niet verwijderd. Er wordt dus nog wel gefilterd op de opgegeven waarden, zonder dat die filters zichtbaar zijn. Zo kan het voorkomen dat de weergegeven selectie niet overeenkomt met de criteria die links getoond worden.

Uitgebreid zoeken

Het initiële zoekscherm toont een beperkt aantal selectiecriteria. Er zijn echter veel meer filters waarmee je studenten, cursussen, examenprogramma’s etc. kunt selecteren. Deze filters bereik je via de knop [Uitgebreid zoeken].

We gaan dit oefenen door studenten te zoeken. Het scherm om studenten te zoeken is 2.1 Student – Zoek. Dit kan je bereiken door het menunummer in te typen of door via het menu Student, Student, naar Studentgegevens te gaan.

Opdracht
Ga naar het zoekscherm voor studenten op de door jou gewenste manier.

Als het goed is, zie je nu bovenstaande scherm met de standaardselectie van OSIRIS om een student te zoeken. Vaak zal je een student zoeken op basis van zijn nummer of achternaam, maar het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld een selectie wilt maken van alle studenten die bezig zijn met een bepaalde opleiding.

Opdracht
Zoek een student op basis van achternaam, neem de naam ‘Jansen’ en beperk de studenten ‘Alleen eigen studenten’.

De gevonden studenten staan in het rechterkader in tabelvorm, via dubbelklikken of de pijltjesknop (1) kun je naar de detailgegevens van de student. Onder de zoekresultatentabel staat een tabel met inschrijfhistorie (inschrijvingen van de student bij de instelling) van de geselecteerde student.

In je selectie, je zoekresultaat, heb je nu ook studenten staan die niet meer zijn ingeschreven. Als je wilt weten wie er voor dit collegejaar staan ingeschreven, kun je een extra filter instellen via [Uitgebreid zoeken].

Opdracht
Kies voor [Uitgebreid zoeken].

Je komt nu in onderstaande scherm. Merk op dat de eerder ingevulde zoekcriteria nog steeds ingevuld staan.
De zoekcriteria zijn ondergebracht in verschillende onderdelen. Per onderdeel zijn relevante zoekcriteria opgenomen. Om alleen de studenten te selecteren die voor het huidige collegejaar staan ingeschreven, moet je bij het onderdeel ‘Inschrijving opleiding’ een extra waarde opgeven.

Opdracht
Ga naar het onderdeel ‘Inschrijving opleiding’ en vul bij ‘Collegejaar’ het collegejaar in en bij ‘Actiefcode opleiding’ de waarde 4. Kies vervolgens voor [Zoeken] of druk op <Enter>.

De selectie wordt nu aangepast op basis van de extra zoekcriteria, die ook te vinden zijn in het scherm links. Links staan altijd de opgegeven criteria en rechts vind je het resultaat van de zoekopdracht in beeld.

Door een student te selecteren in de tabel komt zijn inschrijfhistorie tevoorschijn. Hier kun je checken of de student inderdaad is ingeschreven op een van de opleidingen van je academie.

Het kan zijn dat er studenten bij zitten die in het gevraagde collegejaar niet bij jouw academie ingeschreven staan, maar in een eerder collegejaar wel ingeschreven hebben gestaan. OSIRIS vindt in dit geval dat de student zowel aan het criterium ‘eigen student’ als ‘ingeschreven in het collegejaar’ voldoet. Om alleen de studenten te hebben die nu bij jouw academie ingeschreven staan, moet je de zoekopdracht nog verder verfijnen. Dit kan door bij het selectiecriterium ‘Faculteit’ bij het onderdeel Opleiding de code van jouw faculteit in te vullen.

Opdracht
Verfijn de zoekopdracht met alleen studenten van jouw faculteit.

Merk op dat de onderdelen waar een zoekcriteria is ingevuld, cursief staan in het ‘Uitgebreid zoeken’ scherm. Hier zijn dit de onderdelen Personalia en Inschrijving opleiding.

Waarschijnlijk had je geen of weinig studenten gevonden met je laatste zoekopdracht. Om alle studenten te krijgen die het opgegeven collegejaar bij jouw academie ingeschreven zijn, kun je het criterium ‘Achternaam’ weghalen.

Dit kan door het vakje leeg te maken, of door het criterium te ‘verwijderen’ via het kruisje naast het criterium.

Je ziet dat er veel manieren zijn om (actieve) studenten te zoeken. Afhankelijk van welke zoek criteria je kiest, kunnen er verschillen in het resultaat zitten. Zorg er dus altijd voor dat je zeker weet dat je de juiste criteria hebt gekozen.

Filters zoeken

Bij het uitgebreid zoeken heb je kunnen zien dat er veel verschillende onderdelen met verschillende zoekcriteria zijn. Om snel bij een filter te komen, kun je via het invoerveld ‘Ga naar filter’ zoeken naar een bepaalde filter.

Als er meerdere filters worden gevonden met een bepaalde term, wordt een lijstje met mogelijke filters getoond:

Als de filterwaarde maar één keer voorkomt, word je direct naar de filter gestuurd. De cursor staat dan in het betreffende filterveld.

Laatste selectie

OSIRIS onthoudt jouw laatst gebruikte selectie en slaat deze op. Dat betekent dat als je het zoekscherm sluit en weer opnieuw opent, je kan kiezen om je laatste selectie te gebruiken: `

Facultaire selectie

Per academie zijn er facultaire selectiefilters beschikbaar. Dit zijn filters die ervoor zorgen dat je makkelijk terugkerende zoekopdrachten op dezelfde wijze kunt uitvoeren.

Deze facultaire filters herken je aan de tekst (facultair) achter de naam van de filter. Ook deze filters zijn te vinden het drop down menu in het zoekscherm.

Zoals je hierboven ziet zijn er al zoekcriteria automatisch toegevoegd en ingevuld door het kiezen van de facultaire filter ‘Student inschrijving Studielink (facultair)’.

Als je een selectie hebt die je met een of meerdere collega’s wilt delen, dan kun je aan je Osiris Coördinator vragen of hij/zij van deze selectie een facultaire selectie wil maken. De selectie is dan voor alle medewerkers binnen de faculteit te kiezen. In de lijst met standaardselecties wordt de selectie getoond met ‘(facultair)’ achter de naam.

Operatoren

Bij de zoekvelden staat een operator. Standaard staat deze op ‘=’ (is gelijk aan):

Je kunt echter zoeken met andere operatoren. Afhankelijk van het zoekveld kun je de volgende operatoren tegenkomen:

  • = is gelijk aan
  • <> is ongelijk aan
  • < is kleiner dan
  • <= is kleiner of gelijk aan
  • > is groter dan
  • >= is groter dan of gelijk aan
  • Van; t/m waarde ligt tussen de twee gegeven waarden in
  • Niet in van; t/m waarde ligt buiten de twee gegeven waarden in
  • is leeg veld heeft geen waarde
  • is niet leeg veld heeft willekeurige waarde

Afhankelijk van het type veld: getal, tekst, datum, ja/nee, etc. kunnen de te kiezen operatoren verschillen.

Opdracht
- Verander de selectie van studenten in alle studenten waarvan de actiefcode ongelijk is aan 4

- Verander de selectie van het collegejaar naar tussen 2018 en 2022

- Selecteer iedereen die tussen 19 juli 1985 en 14 september 1992 geboren is

- Selecteer iedereen waarvan het studentnummer groter is dan 2078000

Bij de laatste opdracht wilde je wellicht de operator ‘>’ kiezen bij studentnummer. Die is daar niet beschikbaar. Dit komt omdat het studentnummer eigenlijk een tekstveld is. Je kunt ook letters in een studentnummer op laten nemen. De selectie van studenten waarbij het nummer groter dan 2078000 is, is op deze wijze niet te maken.

Bij de 3e selectie, op basis van geboortedatum, heb je kennis gemaakt met het invoeren van een datum via een kalender. Je hebt bij het invoeren van een datum de keuze om deze direct in te typen, maar ook, net als bij een LOV, op te halen via een kalender.

Meerdere criteria op één filter

Als je twee of drie studenten of studentgroepen tegelijkertijd wilt selecteren, kan dit door de filterwaarden puntkomma-gescheiden (;) in te voeren. Bijvoorbeeld als je twee studenten wilt vinden:

Als je twee studentgroepen wilt vinden, kun je dat op twee manieren doen;
Bij de eerste optie krijg je studenten die óf in CK-A-% zitten óf in CK-EXCIE-B, dus krijg je alle studenten uit beide groepen.

In het tweede geval krijg je de studenten die zowel in de groep CK-A-% zitten als in de groep CK-EXCIE-B dus wordt een student alleen geselecteerd als deze in beide groepen voorkomt.

Zoeken met wildcards

In OSIRIS kun je bij het zoeken gebruik maken van wildcards. Hierbij geldt dat ‘%’ staat voor een willekeurig aantal willekeurige karakters en _ voor één willekeurig karakter. Deze opties zijn vooral handig als je naar codes van cursussen of examenprogramma’s zoekt die een gemeenschappelijk kenmerk hebben, of naar namen van studenten waarvan je de schrijfwijze niet zeker weet.

Enkele voorbeelden van zoeken op code:

%-OZ% Zoek alle cursussen waar -OZ in voorkomt, bijvoorbeeld als de afkorting van de onderwijseenheid is gecodeerd.
%15 Zoek alle cursussen die in collegejaar 2015 gestart zijn.

Enkele voorbeelden zoeken op naam:

Jansen Alle studenten met de achternaam Jansen worden geselecteerd.
Jan%sen Studenten met de achternaam als Jansen, Janzen, Janssen, Jantsen etc. worden geselecteerd.
Jan_en Studenten met de achternaam als Jansen, Janzen, Jangen worden geselecteerd.
Jans% Studenten met een achternaam als Jans, Janse, Jansen, Janssen, Jansma et cetera worden geselecteerd.
Jans_% Studenten met een achternaam als Janse, Jansen, Janssen, Jansma etc. worden geselecteerd. Niet Jans omdat de _ vereist dat er minimaal 1 teken na Jans moet komen.
J_ns Studenten met een achternaam als Jans, Jens, Jons etc. worden weergegeven.
%hoven Studenten met de achternaam Enthoven, Schoonhoven, Hoven, Kouwenhoven etc. worden geselecteerd.

Knoppen Wissen en Sluiten

Bij het Uitgebreid zoeken heb je nog de knoppen Wissen en sluiten. Met de knop WISSEN kun je in één klik alle ingevulde criteria verwijderen. Ook alle operatoren worden teruggezet naar ‘=’. Met de knop Sluiten kun je het scherm Uitgebreid zoeken sluiten, zonder dat de zoekopdracht uitgevoerd wordt. Wel worden dan de ingevulde criteria meegenomen naar het zoekscherm. Als je een complete zoekopdracht hebt ingevoerd en je wilt voor het uitvoeren even in een oogopslag alle ingevulde criteria bij elkaar zien, dan is de knop sluiten een handige optie.

Eigen selecties beheren

Als je een bepaalde zoekopdracht vaker uit moet voeren, is het handig om de selectie op te slaan of zelf je standaardselectie te maken. Dit is vooral fijn zodat je niet iedere keer meerdere criteria moet invoeren.

Een selectie opslaan doe je heel simpel door, nadat je de gewenste selectie hebt ingevoerd op beheer te klikken en voor de optie ‘Opslaan als’ te kiezen.

Je komt dan in een schermpje waar je de selectie een naam kunt geven en eventueel een toelichting.

Als de selectie opgeslagen is, vind je hem terug in de picklist waar je de Standaard selectie OSIRIS (OSIRIS) en Laatste selectie kunt vinden.

Onder Beheer kun je vervolgens je opgeslagen selecties beheren. De opties staan hieronder kort beschreven:

Opslaan:                 Slaat de huidige selectie op onder dezelfde naam, dit gebruik je dus om een bestaande standaardselectie aan te passen
Opslaan als:           Slaat de huidige selectie op onder een andere naam, dit gebruik je om een nieuwe selectie aan te maken of een kopie/variant te maken op een bestaande selectie.
Verwijder de selectie:    De standaardselectie wordt verwijderd
Maak standaard:           Na het kiezen van deze optie is de gekozen selectie jouw standaardselectie geworden. Dus telkens als je het scherm opent is wordt die selectie geselecteerd.
Voeg een filter toe:    Bied de mogelijkheid om een extra filter toe te voegen. Dit is natuurlijk ook mogelijk via [Uitgebreid zoeken].

Resultaatscherm

In het resultaatscherm zijn verschillende knoppen beschikbaar. Afhankelijk van je rechten zijn sommige knoppen wel of niet zichtbaar.

Studentgegevens

Vanuit een zoekresultaat kun je via dubbelklikken of de zwarte pijl knop naar de detailgegevens van een student. Deze detailgegevens worden hieronder kort uitgelegd.

Opdracht
Zoek studenten via het scherm 2.1 Student - Zoek.
Ga van een willekeurige student naar de detailgegevens.

Als het goed is, zie je nu onderstaande scherm voor je. OSIRIS gaat automatisch naar de personalia van de student, maar via je persoonlijke instellingen kun je aangeven dat je een van de andere detailschermen weergegeven wilt hebben als je naar de details van een student gaat.

Links zie je weer een menu, hiermee kun je de verschillende categorieën van een student bekijken. Een student heeft zoveel gegevens dat dit nooit op een scherm past, vandaar dat via dit menu de verschillende categorieën te benaderen zijn.

De menu’s hebben een plusje (1) voor de naam staan. Dit betekent dat het opengeklapt kan worden.
Via persoonlijke instellingen kun je aangeven of alles altijd uitgeklapt getoond moet worden of niet.

Door op de naam van een menu-onderdeel te klikken (bijvoorbeeld rapporten) kun je naar dat detailscherm toe. Het scherm waar je op zit, is in het menu aangegeven met een groene markering. In de afbeelding hieronder is dat Studentgegevens - Personalia.

Rechtsboven in het scherm vind je twee pijltjes. Hiermee kun je bladeren door de studenten uit het zoekresultaat. Het pijltje naar rechts gaat naar de student onder de huidige student met zoekresultaten, het pijltje naar links gaat naar de student boven de huidige student. Via de knop ‘Terug naar overzicht’ kun je terug naar het zoekresultaat.

Tot slot kun je het scherm als favoriet instellen via de witte ster(2) en naar de helptekst van de pagina via het vraagteken(3).

De categorieën

Er is een groot aantal categorieën beschikbaar in OSIRIS bij de student. Niet alle categorieën zullen echter zichtbaar zijn, afhankelijk van je autorisaties. Hieronder worden de categorieën besproken die je waarschijnlijk zal gebruiken in je werkzaamheden.

Studentgegevens:

  • Personalia (scherm 2.1.01): bevat de persoonsgegevens van de student
  • Personalia  DUO/SL (scherm 2.1.03): bevat de persoonsgegevens met betrekking tot DUO en Studielink
  • Vrije velden (scherm 2.1.05) hier kunnen vrije velden die bij de student geregistreerd zijn gevonden
  • Studentgroepen (2.1.06) bevat informatie over de studentgroepen waar de student deel van uitmaakt
  • Mededelingen (scherm 2.1.08) toont de mededelingen die naar de student verzonden zijn.  Mededelingen kunnen hier ook op “Afgehandeld” gezet worden.
  • Rapporten (scherm 2.1.10) toont alle student gebonden rapporten, bij de aanvraag wordt de actieve student meegenomen.  

Opleiding:

  • Vooropleidingen (scherm 2.1.11) In dit scherm worden de vooropleidingen van een student en de bijbehorende vakken vastgelegd.
  • Opleiding (scherm 2.1.13) In dit scherm worden de opleidingen getoond, die de student doet of gedaan heeft.

Buitenland:

  • Uitwisseling buitenland (scherm 2.1.96): Met dit scherm kunnen gegevens worden vastgelegd voor studenten die met een uitwisselingsprogramma een opleiding in het buitenland volgen. Dit scherm is geen onderdeel van OSIRIS buitenland aanvragen maar een versimpelde vorm van het vastleggen van een uitwisselingsprogramma.

Inschrijven CROHO:

  • Inschrijvingen (scherm 2.1.30) Op dit scherm zijn alle inschrijvingen, verzoeken tot inschrijving en geannuleerde inschrijvingen zichtbaar.
    Elk collegejaar moet een student (her-)inschrijven. Per collegejaar wordt dus een aparte regel aangemaakt. Je ziet per inschrijfregel om welke opleiding het gaat (in dit geval International Business met de opleidingscode IB-B) en welke actiefcode de inschrijfregel heeft, voltijd of deeltijd opleiding, het examentype (is de student bezig met zijn Propedeuse/Bachelor/AD of Master?), de bekostiging en de ingangsdatum en afloopdatum.
  • De informatie die wordt getoond onder het overzicht is afhankelijk van de inschrijfregel die je hebt aangeklikt. Hier is zichtbaar of de student bijvoorbeeld een verzoek tot stoppen heeft ingediend met een daarbij behorende ‘beëindigingsreden’.

Hieronder een overzicht van de actief codes. De meest belangrijke is 4. Dit betekent dat de student heeft voldaan aan alle eisen en mag starten met de opleiding

Door te klikken op het zwarte pijltje van een betreffende inschrijving wordt er meer informatie getoond over die inschrijving:

Klik je op het ‘stoplicht’ (in dit geval het groene vinkje voor het CROHO nummer) dan wordt er getoond waar de student allemaal aan moet voldoen om te kunnen starten bij de opleiding dat collegejaar. Dit kan dus verschillen per collegejaar!

Je ziet aan de hand van de kleur van het stoplicht (het bolletje) of de student er aan heeft voldaan of niet of dat er een stopbord staat wat voor een blokkade zorgt bij de inschrijving van de student.

Groen: afgevinkt
Geel/oranje: actie vereist
Rood: stopbord - reden waarom een student niet kan starten aan de opleiding
Grijs: deze onderdelen zijn niet van toepassing.

Inschrijven niet-CROHO:

  • Inschrijvingen (scherm 2.1.40): In dit scherm heeft de student alleen een inschrijfregel staan wanneer het gaat om een exchange student (student van een buitenlands hogeschool/universiteit die hier voor een half jaar/jaar lessen komt volgen) of om studenten van een hogeschool waar wij een partnerschap mee hebben die zich bij de partnerschool hebben ingeschreven maar een opleiding volgen van Avans. Via dit menu komen deze studenten toch bij ons in het systeem zonder zich in te schrijven via Studielink.

Studieadvies:

  • Studieadvies (scherm 2.1.43): Via dit scherm worden de voor een student uitgebrachte adviezen getoond. Er kan hier ook een handmatige correctie advies vastgelegd worden bij de student.

Examens:

  • Examens (scherm 2.1.45): Via dit scherm kunnen de examens en examenprogramma’s van een student worden onderhouden. De gegevens van de examens en examenprogramma’s waarvoor de student staat ingeschreven wordt op het scherm getoond.
  • Studievoortgang (scherm 2.1.52): Middels dit scherm kunnen een aantal studievoortgangsgegevens worden geraadpleegd. De SVO-gegevens zijn ververst bij het openen van het scherm.
  • Individuele regelingen (scherm 2.1.46): In dit scherm kunnen de individuele examenregelingen voor een student worden onderhouden. Een individuele examenregeling houdt in dat je een wijziging in het examenprogramma van de student aanbrengt.
  • Keuren profilering (scherm 2.1.48) Het goedkeuren van minoren en cursussen ten behoeve van de profileringsruimte. Via een detailpagina wordt informatie met betrekking tot het ingediende verzoekschrift van de minor of cursus getoond.

Inschrijven onderwijs:

  • Cursussen en toetsen (scherm 2.1.55) Op dit scherm worden alle cursus- en toetsinschrijvingen van de student getoond.

Per combinatie van een student, cursus en aanvangsblok worden daaronder de aanwezige toetsinschrijvingen getoond.

Verder is het vanuit dit scherm mogelijk om een nieuwe cursus- of toetsinschrijving voor de student vast te leggen, door een regel toe te voegen aan de tabellen met de cursussen of toetsen, wordt de wizard voor het inschrijven van de student op de cursus of toets gestart.

Bij Avans schrijven de studenten zich in principe zelf in voor toetsen via OSIRIS Student. Er zijn enkele academies die zelf studenten inschrijven.

  • Minors (scherm 2.1.56): Op dit scherm worden de minors getoond waar de student voor ingeschreven is. Het minorprogramma kan gewijzigd worden. De student inschrijven voor een minor kan doormiddel van de knop rechtsboven ‘Actie: inschrijven minor’ en uitschrijven door de regel van de inschrijving te verwijderen.
  • Toetsuitsluitingen (scherm 2.1.59) Op dit scherm kunnen de uitsluitingen voor toetsen opgenomen worden. Indien geprobeerd wordt om de student via cursusinschrijving in te schrijven op een van de toetsen, dan wordt daar een foutmelding over gegeven. Verder is het in dit scherm ook mogelijk om een blokkade op te geven voor het inschrijven op alle toetsen binnen een blok van het collegejaar van deze faculteit.
  • Voorzieningen (scherm 2.1.60) Via dit scherm worden de voorzieningen die aan de student zijn toegekend bij de inschrijvingen voor de werkvormen en de toetsen geraadpleegd en onderhouden.

Resultaten:

  • Toetsresultaten (scherm 2.1.65): Op dit scherm worden de cursussen van een student getoond. Per geselecteerde cursus worden de toetsgelegenheden met optioneel de resultaten weergegeven.  
  • Geldende resultaten (scherm 2.1.67): Op dit scherm worden de geldende resultaten en de bijvakken elders van de student getoond.

Begeleiding:

  • Begeleiders (scherm 2.1.75): Via dit scherm kunnen de begeleiders van een student worden bekeken en gewijzigd.
  • Notities (scherm 2.1.76): Via dit scherm kunnen notities voor de geselecteerde student worden vastgelegd, gewijzigd en geraadpleegd.

Voorzieningen (scherm 2.1.77): Op dit scherm zie je alle voorzieningen waar de betreffende student recht op heeft of recht op heeft gehad.

Rapporten

Er zijn diverse rapporten beschikbaar binnen OSIRIS, zowel op student niveau als op onderwijs niveau. Het aanbod is afgestemd op de rol van de gebruiker. Het meest gebruikte rapport is het Studievoortgangsoverzicht. Deze kun je op twee manieren opvragen.
Via Student; Studentgegevens; Rapporten, menu 2.1.10, of via menu 9.3.15; studievoortgangsoverzicht.

Daarnaast vind je in menu 2.1.52  (Student; Studievoortgang) ook een overzicht van de studievoortgang van de student.

De gegevens worden ververst bij het openen van het scherm indien nodig: bijv. wanneer er een nieuw geldend resultaat bekend is.

Op het SVO staat een overzicht van alle door de student behaalde toets-, cursus- en geldende resultaten en studiepunten. Dit is gegroepeerd op basis van het examenprogramma. Wanneer een student dus meerdere examenprogramma’s heeft (gedaan), zie je ook meerdere overzichten onder elkaar.

Het programma wordt in een boomstructuur getoond.

Per examenonderdeel wordt getoond: De naam van het onderdeel, hoeveel punten behaald moeten worden, behaald zijn en het resultaat.

Per cursus wordt getoond: De code + naam en categorie, het minimumaantal punten en of deze behaald zijn, het resultaat en de toets datum.

Per toets wordt getoond: De naam + weging, het resultaat en de toets datum. Ook kun je zien of een student ingeschreven is voor een toets. Dit staat schuin gedrukt.

Conceptresultaten worden niet getoond op het overzicht.

Let op! Pop-ups moeten worden toegestaan. Het kan zijn dat pop-ups geblokkeerd worden. Deze dien je op ‘altijd toestaan’ te zetten. Dit is een eenmalige actie. De pop-up melding vindt je in Google Chrome in de rechterbovenhoek van je scherm.

In menu 9.3.15 kun je via Afdrukopties aangeven wat je wel en niet op het SVO getoond wil hebben.

Ook kun je hier kiezen om het voorblad wel of niet af te drukken. Het voorblad kan handig zijn wanneer je naderhand nog wil controleren welke afdrukopties je gekozen had.

Hieronder zie je een voorbeeld van een SVO van de propedeuse van een student Business IT & Management.

Opdracht:
Draai een SVO uit van een student van je eigen academie.

Kijk of de student is ingeschreven voor toetsen, of de student al resultaten behaald heeft en hoeveel punten de student tot nu toe behaald heeft.

Tips en Tricks

Hieronder nog wat handige tips en tricks voor het gebruik van OSIRIS.

Spring snel via rechtermuisknop.
Dit is handig om snel naar een student, cursus of examenprogramma te gaan, die wordt in een nieuw tabblad geopend.

Snel zoeken

  • Rechtsboven zoeken op trefwoorden, b.v. (deel van) studentnummer of achternaam, ook op cursus of examenprogramma; dat kan ook direct zonder de S te muteren
  • Voorbeeld: ‘c proj’ levert zoeken op trefwoord ‘proj’ binnen cursussen op

Persoonlijke instellingen  Navigatiemenu

OSIRIS kan ook onthouden welke categorieën je uitgeklapt hebt, alles altijd uitklappen of alles altijd inklappen.

Kopiëren studentnummers

  • Het is al mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Excel te kopiëren en plakken
  • Dit kan ook vanuit elk scherm met studentnummers; selecteer eerst de gewenste studenten
  • Zet deze studentnummers op het klembord, waarna ze gekopieerd en geplakt kunnen worden

Exporteren gegevens

  • Het is mogelijk om gegevens te exporteren naar Excel