Algemeen
Doel: Met dit artikel bieden we ondersteuning aan Osiris-coördinatoren bij de vertaalslag die gemaakt moet worden tussen AEP en Osiris voor het modulair onderwijs.
Voor wie: Osiris-coördinatoren
Cursussen
De vertaling van AEP naar OSIRIS is een slag die we niet kennen uit het verleden. In AEP wordt gesproken over modules, moduleonderdelen en toetsonderdelen. In Osiris vertalen we dat naar:
Module = cursus
Moduleonderdeel = toets
Toetsonderdeel leggen we niet in Osiris vast.
Het aanmaken van een cursus is uitgelegd in verschillende artikelen in onze kennisbank in het hoofdstuk: Cursussen
De code van de cursus/module is al in AEP bepaald(bijvoorbeeld M86415-01). Deze code vul je in op de plek waar normaal gesproken de cursuscode wordt ingevoerd. Zie afbeelding hieronder. De cursus wordt verder aangemaakt zoals in het huidige onderwijs ook wordt gehanteerd. Het veld Bijvakkers moet op Nee worden gezet. In de toekomst is dit in verband met keuzeonderwijs een belangrijke inrichting.
De werkvorm moet worden gevuld met de regel Onderwijs. Het inschrijven moet ingesteld worden op automatisch.
Toetsen en de toetsvorm
De cursus wordt ingericht met moduleonderdelen (toetsen). In de export uit AEP staan nu in kolom H de Moduleonderdeelnaam en de toetsnaam. Maak een keuze wat je invult bij de omschrijving. Kies de beste term die past uit jouw AEP-overzicht. Het ligt voor de hand om de moduleonderdeelnaam te pakken.
Nieuw in de inrichting van het modulaire onderwijs is het vrije veld: deze worden gevuld met de toetscode uit AEP. Deze code voeg je in 1.1.21 toe bij de vrije velden:
Het veld Toetsvorm laat je leeg, tenzij er sprake is van 1 Moduleonderdeel = 1 LU = 1 Geroosterde toets, dan dien je het veld Toetsvorm wel te vullen:
GDI = Geroosterde digitale inzichttoets
GDK = Geroosterde digitale kennistoets
GSI = Geroosterde schriftelijke inzichttoets
GSK = Geroosterde schriftelijke kennistoets
Daarnaast begin je de Omschrijving ook met de welbekende (R), zodat de informatie ook naar ATP gaat.
De regels voor toetsonderdelen die in het dummy programma komen , vind je hier: Hoe maak ik een dummy examenprogramma - modulair onderwijs 24/25
Examenprogramma's
Een examenprogramma aanmaken wordt in dit artikel uitgelegd: Hoe bouw je een nieuw examenprogramma?
De naam van het programma bepaal je vooralsnog zelf. Die naam haal je niet uit AEP.
Terminologie binnen Avans praat over de stam van de opleiding. De propedeuse is een stam van 60 EC en biedt de beste opzet van de cijferlijst aan het eind van het studiejaar. Voeg dus slechts één examenonderdeel toe:
Een propedeuse van 60 EC met vier modules van 15 EC per stuk ziet er met een stam als volgt uit.