Werkinstructies Osiris

Inrichten geldigheidsduur van resultaten

Bijgewerkt op

Inleiding.

In het OER van je opleiding staat beschreven of er een verval termijn is voor resultaten. Om dit goed te registeren in Osiris, moet dit ingericht worden. In dit document staat beschreven hoe om te gaan met de inrichting van de geldigheidsduur van resultaten.

Mogelijkheden

Bij het aanmaken van een examenprogramma bestaat er de mogelijkheid om de geldigheidsduur van resultaten te bepalen. Dit kan op twee manieren. Geldigheidsduur resultaten of Resultaten vervallen als geen diploma in. Daarnaast is het mogelijk om uitzonderingen in te richten per student of cursus.

Als een resultaat vervallen is, moet de student via een vervangings/individuele regeling “nieuwe” punten halen of er wordt handmatig de geldigheidsduur van het individuele resultaat bij de student verlengt. (deze laatste stap komt het meest voor).

Geldigheidsduur resultaten:

Met behulp van dit veld kan de geldigheidsduur van resultaten, die onder het desbetreffende examenprogramma vallen, in maanden worden opgegeven. Wanneer het opgegeven aantal maanden is verstreken, zullen de resultaten komen te vervallen.

Geldigheidsduur per cursus van een student opgeven:

Bij de individuele student is het ook mogelijk om per cursus een afwijkende geldigheidsduur op te geven. Het voordeel hiervan is dat je dan gelijk alle toetsen die daaronder vallen mee neemt in de geldigheidsduur.

Resultaten vervallen als geen diploma in:

Met behulp van dit veld kan aangegeven worden binnen welk gestelde termijn een student het examenprogramma moet afronden. Na deze termijn zullen alle resultaten in het examenprogramma komen te vervallen. Per student kan een uitzondering opgegeven worden tot wanneer de resultaten geldig zijn.

Het inrichten van een geldigheidsduur gebeurt meestal of op geldigheidsduur van de resultaten of op Resultaten vervallen als geen diploma in. Dit omdat geldigheidsduur van de resultaten kijkt naar de toetsdatum van een cursus en bepaald dan of de geldigheidsduur al verlopen is. De optie Resultaten vervallen als geen diploma in werkt voor het hele examenprogramma en kijkt naar het moment waarop de studie gestart is. 

Geldigheidsduur resultaten inrichten.

Besluit of je de geldigheidsduur van resultaten wilt laten vervallen na een bepaalde tijd of dat deze vervallen als het diploma niet binnen een bepaalde tijd behaald is. 

Ga naar: Onderwijs > Examenprogramma

Zoek het examenprogramma waarvoor je de geldigheid van resultaten wilt gaan inrichten.

Ga naar: Geldigheidsduur resultaten veld

Vul bij het veld Geldigheidsduur resultaten het aantal maanden in waarna het resultaat dient te vervallen. Volgens het Oer vervallen resultaten na 6 jaar. Dit staat gelijk aan 72 maanden.

Geldigheidsduur per cursus van een student opgeven

Per student kan per cursus ook een afwijkende geldigheidsduur opgegeven worden. Dit doe je bij de student onder het menu examens. Hier kan je per cursus aangeven dat er een aangepaste geldigheidsduur is.

 

Afwijkende waarde per resultaat.

Per student kan een uitzondering op de ingerichte termijnen opgegeven worden. Dit kan door naar de student te navigeren in Osiris en bij Toetsresultaten een Afwijkende geldigheidsduur op te geven (zie afbeelding). Dit kan gebruikt worden onder bijzondere omstandigheden. Dit is alleen mogelijk als het resultaat nog in conceptstatus is. Zodra deze definitief is kan de Afwijkende geldigheidsduur niet meer aangepast worden. 

Afwijkende waarde per cursus

Het is ook mogelijk om per cursus in zijn geheel de resultaten niet te laten vervallen. Dit geldt dan voor ieder resultaat voor die cursus. Dit is in te richten op cursus niveau. Gebruik hiervoor het veld Geldigheidsduur resultaten van toepassing? En zet hierbij het drop-down op Ja of Nee.

Rechten voor het inrichten van geldigheidsduur resultaten

De gebruikers met de volgende profielen kunnen geldigheid van resultaten op examenprogramma niveau vastleggen:

 

De gebruikers met de volgende profielen kunnen geldigheid van resultaten op examenprogramma niveau inzien

Rechten voor het inrichten van afwijkende geldigheidsduur per toets per student

De volgende profielen hebben rechten voor het registreren van afwijkende geldigheidsduur per toets per student:

Deze profielen mogen de afwijkende geldigheidsduur per toets per student inzien: 

Rapport Te vervallen resultaten (menu 9.3.09)

Om een overzicht te krijgen van studenten waar voor resultaten bijna gaan vervallen, kan je het rapport Te vervallen resultaten (menu 9.3.09) gebruiken. Dit rapport geeft per cursus een lijst van studenten met daarin het de volgende elementen:

  •  Studentnummer
  •  Naam student
  •  Examenprogramma
  •  Examendoel
  •  Resultaat
  •  Punten
  •  Toetsdatum
  •  Vervalt over x maanden
Volgende Artikel Hoe worden studievoortgangsperiodes ingericht?