Werkinstructies Osiris

Hoe worden standaardselecties ingericht?

Bijgewerkt op

1. Standaardselecties schermen en rapporten

Het inrichten van standaardselecties voor schermen, zowel in Basis als in (de nieuwe) Docent gebeurt in scherm 3.8.31 in Osiris Basis. Per scherm kan daar worden aangegeven welke standaardselecties bestaan, welke filters een standaardselectie bevat en of deze filters verplicht, zichtbaar en/of wijzigbaar zijn. Ook kan voor een standaardselectie worden aangegeven dat het standaard is én dat een filter instellingsbreed, dus academieoverstijgend kan worden gebruikt.

2. Permissie inrichting

De permissie om standaardselecties in te richten is opgenomen in het profiel SV_BEHEER_ONDERWIJSCATALOGUS (‘Bouwer’). Alle Osiris-coördinatoren hebben dit profiel, wat betekent dat zij de mogelijkheid hebben om af te wijken van de standaardselecties.

3. Inrichten standaardselectie

Het inrichten van een standaardselectie werkt als volgt.

  1. Zoekt in de bovenste tabel het scherm waarvoor je een standaardselectie in wil gaan richten;
  2. Voeg in het middelste paginaonderdeel (‘Standaardselecties van scherm of rapport’) een nieuwe regel toe, kies opslaan;
  3. Voeg in het onderste paginaonderdeel de gewenste filters uit de gewenste rubrieken toe.
  4. Selecteer de bijbehorende operatoren, eventuele waarden en of de filters verplicht, zichtbaar en wijzigbaar zijn in het betreffende scherm.

Onderstaand een voorbeeld van de inrichting van een standaardselectie bij AMBM.

4. Afspraken en tips en tricks

  1. Het is voor andere academies niet prettig selecties te zien die men zelf niet gemaakt heeft. Maak dus geen instellingsbrede selecties, deze worden verwijderd. Heb je een briljante selectie gemaakt die je wil delen met anderen, neem dan even contact op met functioneel beheer. Als er aanleiding is om je genialiteit te delen met de rest van Avans, zullen wij het niet nalaten.
  2. Kies de filters altijd uit de LOV. Sommige filters (bijvoorbeeld collegejaar) komen in verschillende rubrieken voor. 
  3. De rubrieken die je ziet zijn dezelfde categorieën die worden getoond als je in Basis ergens kiest voor Uitgebreid zoeken. Het kan soms helpen daar even naar uit te wijken;
  4. Schermen in de nieuwe Docent beginnen met een M. Als je in Docent gaat zie je links onderaan het schermnummer van dat scherm.
  5. Als je filters maakt waarmee je studenten zoekt, is het gangbaar dat je overleden studenten niet laat zoeken. Neem dat filter dus op, maak het verplicht en niet wijzigbaar;
  6. Maak complexere standaardselecties altijd eerst in de TST. Laat ze waar nodig checken door een collega of door iemand van functioneel beheer;
  7. Een automatisch uitgevoerde standaardselectie gebruikt servercapaciteit van OSIRIS, zeker als het een selectie betreft die veel resultaten oplevert. Wees daar dus spaarzaam mee.
Vorige Artikel Hoe worden studievoortgangsperiodes ingericht?
Volgende Artikel Routekaart (fout-)meldingen/verzoeken/vragen