Werkinstructies Osiris

Selecteren en filteren van meldingen in Servicepunt

Bijgewerkt op

Doel: het zelf kunnen creëren van een overzicht van meldingen die aan bepaalde criteria voldoen.

Voor wie is deze werkinstructie: gebruikers Servicepunt

Het is in servicepunt mogelijk om een eigen filter te maken om bepaalde meldingen in 1 overzicht weer te geven. Je kunt op elk van de parameters die in een melding voorkomen selecteren en filteren. Dit zijn heel veel verschillende waarden, en die kun je vervolgens ook nog combineren. Deze instructie is bedoeld om je wegwijs te maken in het proces van het aanmaken van een selectiefilter, maar legt niet alle mogelijke filters uit.

Wanneer je zelf een selectiefilter wilt maken ga je naar het ‘hamburger’ menu en kies je voor Nieuw > Selecties > Meldingenbeheer > Alle meldingen. Je komt dan in het volgende scherm:

Het woordje ‘die’ staat voor de voorwaarden waar het resultaat van je selectie aan moet voldoen. Klik daarop. Je komt dan in het volgende scherm:

Dit is een overzicht van alle velden die je kunt gebruiken om je selectie te maken. Een paar voorbeelden:

  1. Aanmelder  Academie/Dienst: Dit veld zou je kunnen gebruiken om alle meldingen van een bepaalde academie als resultaat te krijgen.
  2. Afhandeling  behandelaar: Dit veld kun je gebruiken om alle meldingen die door een persoon zijn afgehandeld als resultaat te krijgen
  3. Diensten  gereageerd: Dit veld kun je gebruiken om alle meldingen te zien waar wel/niet op is gereageerd.

Om een voorbeeld te geven van hoe het verder kan gaan hebben we gekozen voor het veld Informatie  Aanmelddatum.

Als je daar op klikt kom je in het volgende scherm:

Ook hier zie je dat er veel mogelijkheden zijn om een datum filter te gebruiken. Zo kun je meldingen die tussen 2 data zijn aangemaakt weergeven, voor of na een datum, niet tussen bepaalde data (door het vakje ‘maak ontkennend’ aan te vinken. In het voorbeeld hebben we gekozen voor tussen 16 november 2021 17:30 en 7 december 2021 17:30. Je ziet dan het volgende scherm:

Je ziet ook dat er nu het woordje of… en en/of.. dus je kunt nu meerdere selectiecriteria toevoegen om het resultaat van je opvraag verder te verfijnen.

Na klikken op ‘Selectie gebruiken’ krijgen we het volgende resultaat te zien.

Je kunt nu aan de rechterkant op ‘Meer’ klikken en onderaan op ‘Filter’. Zo kun je je opgevraagde resultaat nog verder verfijnen zonder je zoekopdracht opnieuw uit te voeren. De mogelijke filters zijn wel beperkter, in het volgende scherm zie je ze:

Verder kun je de zichtbare kolommen aanpassen door op het tandwieltje te klikken rechtsboven. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

Door zaken van zichtbaar naar niet zichtbaar te slepen of andersom (je kunt door [shift] ingedrukt te houden meerdere zaken selecteren) bepaal je wat je in je overzicht ziet. Door op ‘opslaan’ te klikken wordt je overzicht aangepast.

Vorige Artikel Hoe dien ik een melding in via Servicepunt?
Volgende Artikel Hoe wordt een selectie gemaakt?