Werkinstructies Osiris

Debiteurenbeheer (Credit Management)

Bijgewerkt op

Achtergrond
Met ingang van studiejaar 2020-2021 is voor het Financieel Afwikkelen van collegegelden de debiteurenmodule van Osiris in gebruik genomen. Bij de implementatie is opnieuw gekeken naar de inrichting van het proces van debiteurenbeheer, in het bijzonder het gedeelte rondom credit management.

Credit Management en Corona - TIJDELIJK
Met betrekking tot de corona pandemie is met betrekking tot studenten die een betalingsachterstand hebben ontwikkeld tijdens de tweede lockdown (vanaf 15 december 2021) een coulanter debiteurenbeheer. Dit loopt door tot het einde van studiejaar 2020-2021. Met betrekking tot de fasering van de aanmaningen geldt dat op dit moment tot het einde van dat studiejaar de fases Aanmaning 4 en Deurwaarder tijdelijk komen te vervallen. Studenten hebben binnen dit studiejaar de gelegenheid om de betalingsachterstand in te lossen. Doen ze dat niet wordt de herinschrijving voor volgens studiejaar geweigerd. Om te zien welke studenten dat betreft, is een facultaire filter beschikbaar. Bij onderstaande documenten staat de instructie voor de Filter Hardheidsclausule.

Update augustus 2021: ten aanzien van studiejaar 2021-2022 is besloten dat Avans teruggaat naar het reguliere Credit Management proces, inclusief uitschrijven bij betalingsachterstand. Indien gedurende het studiejaar blijkt dat de de situatie rondom Corona verandert en er vanuit de overheid aanscherping van de maatregelen komt (bijv. een nieuwe lockdown), dan wordt op dat moment bezien of er een verandering van het beleid moet komen.

Emailadres berichtgeving 
Vanaf januari 2021 worden berichten over betalingsachterstanden niet meer naar het Avans mailadres gestuurd, maar naar het studielink mailadres. Reden hiervoor is dat emails over de betalingsverplichting naar het Avans mailadres niet of nauwelijks werden gelezen of opgevolgd, waardoor problemen vaak te laat opgepakt werden. Daarnaast geldt dat bij een betalingsachterstand het Avans account op enig moment geblokkeerd wordt en berichten niet meer voor de student toegankelijk zijn. Door berichten over betalingsachterstanden naar het studielink mailadres te sturen willen we problemen in een vroegtijdig stadium bij de student signaleren en helpen deze problemen op te lossen voordat het te laat is. Studenten zijn hierover geïnformeerd door een bericht op studentinfo en een bericht op punt.

Inhoud berichtgeving - Regulier proces ivm covid maatregelen tijdelijk niet van toepassing
De inhoud van de berichtgeving is tegen het licht gehouden en aangepast op een eerlijk maar maatschappelijk verantwoord studentdebiteurenbeheer. Onderaan deze pagina staan bestanden waarin de inhoudelijke berichten zijn opgenomen, zowel in het Nederlands als in het Engels. In het onderstaande schema wordt weergegeven hoe de fasering van de debiteurenbewakingscyclus is, welke bericht op welk moment verzonden wordt, welke extra communicatie er is en welke maatregelen op welk moment gelden. Het overzicht is voor intern gebruik.

Verrijking informatievoorziening - Regulier proces ivm covid maatregelen tijdelijk niet van toepassing
Tot op heden stond er geen informatie met betrekking tot betalingsachterstanden op studentinfo. Met de komst van het nieuwe proces is gekeken naar de meest voorkomende/mogelijke vragen die studenten hebben als ze geconfronteerd worden met een bericht over betalingsachterstand. Vanuit de brieven wordt naar deze informatie verwezen met vereenvoudigde URL's. Op betalingsachterstand.avans.nl en arrears.avans.nl worden vragen en antwoorden ten aanzien van betalingsachterstanden in respectievelijk Nederlands en Engels uiteengezet. Door de tekst op deze pagina's kunnen studenten in eerste aanleg zelf hun vragen beantwoorden en is extra contact met de Studenten Informatie Balie of Studentenadministratie  niet nodig. Indien de student zich toch eerst meldt aan de Balie kan op eenvoudige wijze naar de pagina verwezen worden. We hopen hiermee meer duidelijkheid te geven aan de studenten die zich in deze situatie bevinden.

Fasering aanmaningen en inhoud van berichtgeving naar studenten
Onderaan deze pagina staan bestanden waarin de inhoudelijke berichten zijn opgenomen, zowel in het Nederlands als in het Engels. In het onderstaande schema wordt weergegeven hoe de fasering van de debiteurenbewakingscyclus is, welke bericht op welk moment verzonden wordt, welke extra communicatie er is en welke maatregelen op welk moment gelden. Het overzicht is  voor intern gebruik.

Vorige Artikel Proces leerling
Volgende Artikel Eerstejaarsregeling