Werkinstructies Osiris

Proces verzoek hogerejaars

Bijgewerkt op

Doel: In dit artikel wordt meer toegelicht over het proces van aanmelders die een hogerejaarsverzoek hebben ingediend in Studielink

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is een verzoek hogerejaars
  • Proces hogerejaars in Osiris

Voor wie: Academiemedewerkers, medewerkers DFS

Achtergrond

Verschil hogerejaars en eerstejaars: Als er in Studielink wordt gekozen voor eerstejaars dan betekent dit dat een aanmelder wil starten in de propedeutische fase (D fase in Osiris). Als de aanmelder hogerejaars aanklikt en het verzoek wordt toegekend, dan start de student in de bachelorfase (B fase in Osiris)

Sinds collegejaar 2024-2025 werken academies en studentenadministratie samen in het proces hogerejaars om de beoordeling van toelating tot hogerejaars uit te voeren in Osiris. In dit artikel is een stroomschema te vinden met de stappen die genomen worden met de bijgehorende mededelingen.

Proces

Aanmelders krijgen in Studielink de onderstaande regel (start als:) te zien bij aanmelding.
Aanmelders krijgen in Studielink bij de stap“Opleidingsgegevens” de keuzemogelijkheid bij Start als om aan te geven of zij Eerstejaars of Hogerejaars willen starten.

“De keuzemogelijkheid Eerstejaars of Hogerejaars, komt alleen voor bij de aanmelders die kiezen voor een bacheloropleiding.                                                                                Dit wordt niet getoond als de keuze wordt gemaakt voor een aanmelding voor een Associate degree- of Masteropleiding.”

Als zij voor hogerejaars kiezen, wordt het proces hogerejaars in Osiris opgestart door de studentenadministratie.

Toelichting

1. De studentenadministratie beoordeelt of er informatie aanwezig is over een toelatinggevende voorpleiding (propedeuse/associate degree). Als er alleen een mbo4/havo of vwo is, zullen zij het verzoek afwijzen, waardoor de aanmelder in de propedeutische fase kan starten.  De mededeling H_Jaars_Afgew wordt verstuurd.

Als er gegevens aanwezig zijn, dan volgt het onderdeel opleidingscode.

2. Er wordt gekeken of de aanmelder zich voor dezelfde opleidingscode aanmeldt als waarvan de gegevens bekend zijn. Als dit niet zo is, dan is de beoordeling aan de academie.

Ga naar stap 4 als de opleidingscode wel hetzelfde is.

Academies ontvangen alleen de aanmelders die zij moeten beoordelen. De studentenadministratie behandelt aanmelders die al een propedeuse voor dezelfde opleidingscode hebben.

3. Als de academie geen akkoord geeft voor start in de bachelorfase, dan start de aanmelder in de propedeutische fase en de mededeling H_Jaars_Afgew wordt verstuurd. Als de academie wel akkoord geeft dan zal; de Studentenadministratie stap 4 in Osiris verwerken

4. De studentenadministratie bekijkt of er een propedeuse/associate degree is behaald. Als dit zo is, dan ontvangt de aanmelder een bericht dat het verzoek is toegekend. De mededeling H_Jaars_Toegeke wordt verstuurd.

Is dit niet het geval? Dan wordt de aanmelder in de propedeutische fase geplaatst tot het betreffende diploma behaald is. De mededeling H_Jaars_inbehan wordt verstuurd.

Het voordeel is dat academies de verzoeken meteen kunnen afhandelen, want de studentenadministratie checkt later of de propedeuse/associate degree daadwerkelijk behaald is. Hierdoor kunnen de aanmelders sneller op actief code 4 komen als zij aan alle andere toelatingseisen hebben voldaan.

5. Als het betreffende diploma behaald is, wordt alsnog het verzoek toegekend en zal de aanmelder in de bachelorfase starten. Dit wordt via controles door de studentenadministratie gemonitoord. De mededeling H_Jaars_inbehan wordt verstuurd.

Filtering

Bekijk dit artikel voor de werkinstructie met betrekking tot het proces hogerejaars

Vragen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog een vraag over een het proces verzoek hogerejaars?

Stel je vraag via Servicepunt - Studentzaken regelen - Vragen S-Adviseurs

Vorige Artikel Aanmeldmodule Osiris: Proces studenten met een Nederlandse vooropleiding
Volgende Artikel Tijdlijn Non-EER Opvraag Verblijfsdocumenten 2024-2025