Werkinstructies Osiris

Hoe wordt een beoordelingsformulier gemaakt?

Bijgewerkt op

Beoordelingsformulieren worden door docenten gebruikt bij het beoordelen van toetsen. Deze beoordelingsformulieren kunnen worden vastgelegd in Osiris.

Voor wie: medewerkers academie

Beoordelingsformulier aanmaken

Ga via de betreffende cursus naar Toetsen en dan naar Beoordelingsformulieren.

Bovenin het scherm zullen altijd de toetsen zichtbaar zijn waaruit de cursus bestaat ❶. Het is mogelijk om per toets een beoordelingsformulier vast te leggen. Dit betekent dat als een cursus uit meer dan één toets bestaat, de cursus dus ook meer dan één beoordelingsformulier zou kunnen bevatten.

Via een schakelaar bovenaan het scherm ❷ kan worden aangegeven of beoordelingsformulieren van de verschillende toetsen binnen de cursus in één beoordelingsformulier getoond moeten worden. Zo kunnen de verschillende toetsen in één keer ('integraal') beoordeeld worden.

Toevoegen van een beoordelingsformulier

In het midden van het scherm is de mogelijkheid om een beoordelingsformulier toe te voegen. Klik hiervoor op het groene plusje, er wordt een nieuw beoordelingsformulier aangemaakt met status concept.

Als er al een beoordelingsformulier aanwezig is, dan zal dit nooit worden overschreven, maar er zal altijd een nieuwe concept versie worden aangemaakt.

Op dit scherm kunnen onderstaande gegevens al worden ingevuld:

  • Resultaat bij niet voldoen aan voorwaarden
    Er kunnen voorwaarden opgegeven worden waaraan voldaan moet worden voordat de daadwerkelijke beoordeling vastgelegd kan worden. Het resultaat dat hier opgegeven wordt zal worden toegekend als er niet aan deze voorwaarden voldaan wordt.
  • Resultaat bij niet voldoen aan cruciale criteria
    Er kunnen criteria opgegeven worden die cruciaal zijn bij de beoordeling: voor deze criteria moeten met een voldoende resultaat beoordeeld worden. Het resultaat dat hier opgegeven wordt zal worden toegekend als voor één van de cruciale criteria een onvoldoende resultaat wordt vastgelegd.
  • Resultaat automatisch berekenen?
    Hiermee kan bepaald worden of het resultaat automatisch berekend moet worden met behulp van wegingen voor de rubrieken en/of criteria en of dit berekende resultaat nog aangepast mag worden door de docent. Voor iedere rubriek/criteria moet bij automatisch berekenen een waarde worden opgegeven voor de weging. Indien het automatisch berekenen wordt uitgezet dan worden de wegingsvelden leeggemaakt.
  • Aantal examinatoren
    Het aantal examinatoren dat getoond moet worden op het beoordelingsformulier.
  • Handtekening examinatoren vereist?
    Moet er bij de examinatoren ook een handtekening worden vastgelegd?
  • Handtekening student vereist?
    Moet er een handtekening van de student worden vastgelegd?
  • Velden locatie en tijdstip tonen?
    Moeten er bij de tentamendatum ook aparte velden voor het tijdstip en de locatie van het tentamen getoond worden?
  • Bijlagen toegestaan?
    Is het mogelijk om documenten toe te voegen aan het beoordelingsformulier? Indien bijlagen zijn toegestaan, dan is het invullen van de Documentset studentdocumenten bij de cursus verplicht.
  • Aantal regels toelichting eindbeoordeling
    Hiermee kan aangegeven worden hoeveel invoerregels de toelichting van de eindbeoordeling standaard heeft op het beoordelingsformulier.
  • Toelichting formulier en Toelichting formulier (Engels)
    Een algemene toelichting op het beoordelingsformulier bij de toets; deze tekst wordt bovenaan het formulier getoond. Ook beschikbaar in het Engels.
  • Toelichting bij beoordeling en Toelichting bij beoordeling (Engels)
    Een toelichting op de wijze waarop de beoordeling die toegekend moet worden voor de toets tot stand komt; deze tekst wordt in de sectie waarin de beoordeling opgegeven moet worden bovenaan getoond. Ook beschikbaar in het Engels.

Inrichten van een beoordelingsformulier

Als het beoordelingsformulier is aangemaakt, dan kan worden gestart met het inrichten van dit formulier.

Open hiervoor het formulier.

Het beoordelingsformulier in Osiris bestaat uit drie delen:

  1. Voorwaarden
  2. Rubrieken
  3. Criteria bij Rubriek

Voorwaarden ❶

Via de voorwaarden kan worden vastgelegd waaraan de student moet voldoen voordat de daadwerkelijke beoordeling vastgelegd kan worden. De voorwaarden worden bovenaan het formulier getoond. Als er voorwaarden worden meegegeven, dan zal op het scherm hiervoor het veld Resultaat bij niet voldoen aan voorwaarden moeten zijn gevuld met een geldige waarde.

Rubrieken ❷

Rubrieken zijn de onderdelen van een beoordelingsformulier waarop een student moet worden beoordeeld. Per rubriek kan een aantal gegevens worden opgegeven dat bepaalt hoe het onderdeel en eventueel onderliggende subonderdelen worden getoond op het formulier.

Criteria bij rubriek ❸

Met criteria bij rubriek kan een verdere verdeling worden gemaakt binnen de onderdelen van het beoordelingsformulier.

Per (sub)onderdeel zijn er drie verschillende manieren mogelijk waarop kan worden beoordeeld:

  • het (sub) onderdeel wordt beoordeeld met tekst
  • het (sub) onderdeel wordt beoordeeld met cijfers
  • het (sub) onderdeel wordt beoordeeld met rubriek

Deze manieren van beoordelen kunnen door elkaar worden gebruikt in één beoordelingsformulier.

Preview en vaststellen beoordelingsformulier

Als het beoordelingsformulier helemaal is ingericht, kan via de knop Acties rechtsboven op het hoofdscherm een Preview worden bekeken.

Als het beoordelingsformulier naar wens is, dan kan dit worden vastgesteld. Ga via dezelfde knop Acties naar Vaststellen beoordelingsformulier. Als het formulier geen fouten bevat, krijgt het de status definitief.

Op het moment dat studenten zich vanaf dit moment voor de toets inschrijven, zal hun beoordeling via dit formulier gaan.

Voorbeeld van een beoordelingsformulier

Hieronder een voorbeeld van een beoordelingsformulier dat bestaat uit voorwaarden en drie onderdelen, waarbij het eerste en het tweede onderdeel nog zijn uitgesplitst in subonderdelen.

Voorwaarden

Voorwaarde
Omschrijving
Ephorus
De samenvatting is volgens procedure (in PDF) ingeleverd in de Ephorus inlevermap
Plagiaat De analyse voldoet aan de eisen vwb plaiaat

Rubrieken

Rubriek Omschrijving
INHOUD Inhoud van de analyse
VORM Vorm van de analyse
FEEDBACK Feedback

Criteria bij rubriek

Rubriek Criteria bij rubriek Omschrijving
INHOUD GEGEVENS Wijkgegevens

OBSERVATIES Wijkobservaties

INTERVIEWS Interviews wijkbewonders
VORM AANLEIDING Aanleiding en doel

HULPMIDDELEN Gebruikte hulpmiddelen

SAMENVATTING Samenvatting en afronding
FEEDBACK
Feedback

De praktijk heeft uitgewezen dat het voor de eerste keer maken van een beoordelingsformulier in Osiris best ingewikkeld kan zijn. Mocht je de functionaliteit willen gebruiken, dan is het verstandig om dit met een voorbeeld via Servicepunt aan Functioneel Beheer Osiris te melden. Wij kunnen dan alvast een voorzetje maken, zodat we daarna gezamenlijk door de functionaliteit kunnen lopen.

 

Vorige Artikel Hoe werken gebundelde toetsen?
Volgende Artikel Hoe wordt een samengestelde toets gemaakt?