Werkinstructies Osiris

Hoe verloopt het BSA proces in zijn geheel?

Bijgewerkt op

  1. Informatie voor de student

Voor de student is de Studentwijzer Informatiefolder studentendecanaat BSA beschikbaar. Hieronder volgt de informatie die daarin wordt gegeven medio najaar 2019 (voor de laatste versie zie Student Support).

BINDENDE AFWIJZING (BSA)
Je bent voor het eerst ingeschreven in de propedeutische fase van een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding bij Avans Hogeschool. Dan krijg je aan het eind van het jaar een studieadvies over het voortzetten van de studie. Deeltijdstudenten (behalve Leraar Basisonderwijs) krijgen aan het eind van het tweede jaar een studieadvies over het voortzetten van de studie. Een negatief advies is bindend. Formeel heet dat een “bindende afwijzing”. In het alledaagse gebruik wordt het afgekort tot BSA (Bindend Studie Advies). Voor een positief advies moet je een minimaal aantal studiepunten halen. Dit aantal is vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van je opleiding. Deze vind je in de studiegids en op Student Support.

EEN BINDENDE AFWIJZING:
Als je een BSA ontvangt, mag je je niet meer inschrijven voor dezelfde opleiding van Avans Hogeschool of aanverwante opleiding zonder toestemming van de opleiding. Wel kun je dezelfde opleiding volgen aan een andere hogeschool. Of kiezen voor een andere opleiding bij Avans Hogeschool. Maak een zorgvuldige afweging. En klop bij twijfel aan bij de studentendecaan.

BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN:
Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, meld deze dan meteen bij de studentendecaan. Zorg ook voor bewijsmateriaal. Dan kan de examencommissie hiermee rekening houden bij de besluitvorming en zo het uitbrengen van het BSA uitstellen. Met bijzondere omstandigheden bedoelen we situaties waarbij sprake is van overmacht. Denk aan: • ziekte • lichamelijke, zintuiglijke of andere functiestoornis • zwangerschap • bijzondere familieomstandigheden.

BEZWAAR:
Voordat je een BSA krijgt, heb je de mogelijkheid om je persoonlijke omstandigheden toe te lichten. Dit heet het hoorrecht. Is er sprake van overmacht dan is er ook overleg met de studentendecaan. Na zorgvuldige afweging neemt de examencommissie een definitief besluit. Krijg je na dit gesprek alsnog een definitieve afwijzing, dan kun je in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens van Avans Hogeschool. De procedure voor de aanvraag staat beschreven in het Studentenstatuut op Student Support Voor hulp kun je terecht bij de studentendecaan.

Doel van het proces BSA

Het uitbrengen van een bindend studieadvies aan iedere student in de propedeutische fase. Dit wordt nader gespecificeerd in de hiernavolgende tekst.

Processtappen bij BSA

  • Controleren en aanpassen inschrijving
  • Aanmaken BSA regel
  • Inrichten BSA advies
  • Telling van studiepunten
  • Uitbrengen advies

Controleren en aanpassen inschrijving
Studenten worden na inschrijving via Studielink vastgelegd in Osiris voor de propedeuse met examentype D, een cohortregistratie en instroomsoort. Voor AD-opleidingen is dit examentype A (eerste jaar). 

Het cohort is gelijk aan het eerste jaar van aanvang dat de student de opleiding volgt bij een academie. Studenten behouden dit cohort binnen Osiris, zolang ze binnen dezelfde academie blijven studeren. Dit geldt dus voor zowel switchers als stakers. Studenten die switchen en een nieuwe studie beginnen bij een opleiding van een andere academie vallen onder een nieuw cohort/aanvangsjaar opleiding. 

Bij alle propedeusestudenten waarvan een BSA berekend moet worden, moet bij Opleiding het veld BSA? op Ja staan en moet ook het veld Aanvangsjaar BSA gevuld zijn. Initieel wordt dit laatste veld gevuld met het aanvangsjaar opleiding. Bij switchers en stakers zal het nieuwe aanvangsjaar dus handmatig gecorrigeerd moeten worden. Een BSA wordt berekend op basis van opleiding, onderwijsvorm en instroomsoort.

Aanmaken BSA regel
In menu BSA - Zoek (Student > Studieadvies > BSA) worden de BSA regels aangemaakt per opleiding, vorm, instroomsoort en collegejaar. Vervolgens worden per regel de BSA-eisen gedefinieerd. De opleidingsregel met eisen kan gekopieerd worden naar het nieuwe studiejaar.

Inrichten BSA advies
Alle propedeusestudenten met het kenmerk BSA? = Ja dienen aan het eind van het studiejaar een bindend studieadvies te krijgen.

Beschikbare adviezen in Osiris:

 

Advies
Omschrijving Betekenis
P Positief advies Student heeft voldaan aan de gestelde eisen
N Negatief advies
Student heeft niet voldaan aan de gestelde eisen
S Studiestaker
Geen advies, student heeft studie gestaakt vóór 1 februari
A Aangehouden
Geen advies, besluit examencommissie
U Uitgesteld
Geen advies, (nog) geen besluit examencommissie op basis van bijzondere omstandigheden

De examencommissie mag één keer een bindend studieadvies uitbrengen in de propedeutische fase. Dit is vastgelegd in de Wet op het Hoger onderwijs (WHW). Daarom zijn alleen het P(positief)-advies en het N(negatief)-advies daadwerkelijk adviezen. S, A en U zijn geen adviezen maar administratieve registraties in Osiris om de her-inschrijving van de student te faciliteren.

Alleen definitieve adviezen van het type EIND zijn bindend voor de studie van de student.

  • S: Wordt door Osiris automatisch berekend bij het uitbrengen van de adviezen voor alle studenten die binnen een half jaar stoppen met hun studie in de propedeutische fase (vóór 1 februari). Deze studenten krijgen geen blokkade op een nieuwe inschrijving bij dezelfde of aanverwante opleiding
  • A: De examencommissie heeft (nog) niet gekeken naar de voortgang van de student, het advies wordt uitgesteld. Bijvoorbeeld februari instroom of Corona-maatregelen
  • U: Op basis van een uitspraak van de examencommissie wordt nog geen definitief advies gegeven, het advies wordt 12 maanden aangehouden. Bijvoorbeeld op basis van bijzondere omstandigheden

Geen advies of een concept advies is altijd een negatief advies. Dit betekent een blokkade op de herschrijving. In het OER van de opleiding is opgenomen aan welke eisen studenten moeten voldoen (aantal studiepunten en evt. andere eisen). Binnen Avans betekent dit dat studenten in het eerste jaar minimaal 52 studiepunten moeten hebben behaald. Een examencommissie kan besluiten om het BSA uit te stellen met één jaar op basis van bijzondere omstandigheden (advies U). Deze studenten krijgen aan het einde van het tweede studiejaar een bindend advies (P of N) of, in bijzondere omstandigheden, opnieuw voor 1 jaar een uitgesteld advies.

Telling van studiepunten

Telling van studiepunten gebeurt op basis van:

  • Examenprogramma
  • alleen cursussen die behaald zijn binnen het propedeuse examenprogramma van de student worden meegeteld
  • Deelresultaten meetellen
  • de punten die behaald zijn voor de toetsen van cursussen waarbij er nog geen voldoende geldend resultaat voor de cursus aanwezig worden meegeteld
  • Vrijstellingen meetellen
  • de cursussen waarvoor de student een vrijstelling toegekend heeft gekregen worden meegeteld
  • Propedeuse examen
  • er moet verplicht een propedeuse examen geregistreerd zijn bij de opleiding voor de student om een advies uit te brengen

Punteneisen binnen advies
Er worden alleen punten geteld die behaald zijn binnen het tijdvak dat is vastgelegd bij de punten eisen van het advies in de velden <Tel vanaf datum> en <Tel t/m datum>. De toetsdatum behorende bij het resultaat van die student is bepalend.

Indien er een tijdvak is opgegeven, dan wordt er niet gekeken naar het aanvangsjaar BSA bij de opleiding van de student. Alle behaalde punten binnen het tijdvak worden dan meegeteld, ook als ze vóór het aanvangsjaar BSA bij de opleiding van de student behaald zijn.

Als er geen tijdvak opgegeven is dan worden de punten die de student heeft behaald vóór het aanvangsjaar BSA bij de opleiding niet meegeteld.

Uitbrengen advies
Via menu BSA - Zoek kunnen adviezen worden uitgebracht 
voor alle geselecteerde studenten van (alle) geselecteerde adviestypes (zoals b.v. EIND, VOORL, SV etc.) of voor alle studenten van één geselecteerd adviestype.

NB:
Het adviestype EIND is gekoppeld aan de (her)inschrijving van de student en heeft dus consequenties bij een negatief advies.
Alle andere gedefinieerde adviestypen hebben geen consequenties voor de inschrijving van de student (zoals b.v. een Signaal Studievoortgang.
Voor alle adviestypen geldt dat alle uitgebrachte adviezen direct zichtbaar zijn als ze de status Definitief hebben in Osiris-Student en Osiris-Docent.
Om met meer adviestypen te kunnen werken, moeten deze eerst per academie worden vastgelegd in een referentietabel.

Overzichten en controles
Via menu BSA - Zoek kan per advies bekeken worden welke adviezen zijn uitgebracht. Via de knop Acties zijn verschillende overzichten beschikbaar.

De volledige route BSA in Osiris bestaat uit:

BSA inrichten (instroomsoort / eisen / kopiëren naar volgend studiejaar)

BSA verschillende adviesmomenten inrichten (Signaal/advies)

BSA aanvangsjaar wijzigen indien nodig

BSA gegevens student onderhouden (individueel en groepsgewijs)

BSA uitbrengen

BSA correctie

BSA communiceren naar student

BSA student raadplegen

BSA uitgebrachte adviezen controleren op volledigheid

 

Procesplaat BSA

Vorige Artikel Hoe werkt Grade Point Average (GPA)
Volgende Artikel Hoe worden verschillende adviestypen (adviesmomenten) voor het BSA ingericht?